Prehrana u trudnoći - Koju hranu i piće izbjegavati u trudnoći

Go down

Prehrana u trudnoći - Koju hranu i piće izbjegavati u trudnoći

Komentar by Maida Rahimić on Sat Aug 22, 2015 1:17 pmKahva

U trudnoći možete i dalje uživati u vašoj jutarnjoj kahvi i popratnim ritualima, no imajte na umu da se ne preporučuje veći unos od 200mg kofeina u trudnoći. Naime, radi se dozvoljenom ispijanju dvije šalice instant kahve ili jedne šalice turske kahve dnevno. Preveliki unos kofeina u trudnoći može povećati opasnost od prijevremenog poroda ili rođenja djeteta sa niskom porođajnom težinom. Svakako imajte na umu da neka gazirana pića i čaj sadrže određene doze kofeina.

šalica espreso kahve: 40-100 mg
šalica instant kahve: 35-110 mg
šalica čaja: 30-50 mg

Kakao i čokolada

Imajte na umu da sve namirnice u kojima su sadržani kakao ili čokolada sadrže visoke količine teobromina koji ima sličan učinak na organizam kao unos kofeina.

Jaja

Izbjegavajte hranu koja u sebi sadrži jaja koja nisu termički obrađena.

Riba
Konzumiranje ribe u trudnoći je vrlo zdravo, no svakako izbjegavajte onu koja nije termički obrađena poput usoljene, ukiseljene ili dimljene ribe.

Sirevi

Iako je sir vrlo dobar izvor kalcija, neke vrste bi trebalo izbjegavati u trudnoći. Prvenstveno se misli na sirove sa plemenitom plijesni koji sadrže bakteriju listerija koja može naštetiti vašem nerođenom djetetu te izazvati bolest poznatu kao listerioza. Ona može biti popraćena simptomima nalik gripi, no najčešće se simptomi ni ne pojavljuju. Osim sirova sa plemenitom plijesni, preporučuje se izbjegavati i sve mliječne proizvode koji nisu pasterizirani jer također mogu dovesti do listerioze.

Maida Rahimić

Posts : 3
Join date : 2015-07-28

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu